Opleving coronavirus remt het herstel

Begrotingsstimulansen in het verschiet

Het aantal besmettingen van het coronavirus loopt in sommige regio’s sterk op. Vooral in Europa wint het virus aan kracht, met als gevolg dat overheden steeds meer maatregelen nemen om het virus te beteugelen. Mede hierdoor zwakt het momentum van het economische herstel af. Maar de verschillen tussen de landen zijn groot, zowel qua besmettingen en beheersingsmaatregelen als qua economische impact. Op de financiële markten lijkt dit beleggers niet te deren. Zij anticiperen op nieuwe begrotingsstimulansen in de Verenigde Staten. Aanvankelijk gaf Trump aan dat er geen nieuw steunpakket meer zou komen vóór de verkiezingen, aangezien hij het steunpakket van de Democraten te groot vond in vergelijking met wat de Republikeinen zelf voor ogen hadden. Aan het eind van de week kwam hij hier op terug en stelde hij zelf een nog groter pakket voor: “I would like to see a bigger stimulus package, frankly, than either the Democrats or the Republicans are offering”. Op de financiële markten werd dit positief ontvangen. Meer nog dan nieuwe stimulansen op korte termijn, anticiperen beleggers op een overwinning van Biden en daarmee op nog meer stimulansen onder zijn presidentschap. In de peilingen gaat Biden royaal aan kop, waarmee de kans op een betwistbare overwinning, en dus onzekerheid, afneemt.

Overwinningskansen Joe Biden lopen op

Bron: PredictIT, Real Clear Politics, Bloomberg, Achmea IM


“...although easing lockdowns can lead to a partial recovery, economic activity is likely to remain subdued until health risks abate.”

IMF, World Outlook, Chapter 2, The Great Lockdown: Dissecting the Economic Effects

Uitschakelen coronavirus heeft prioriteit

Deze week publiceert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) haar nieuwe economische vooruitzichten. Kristalina Georgieva, de topvrouw van het IMF, gaf afgelopen week aan dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie iets minder somber zijn dan begin van de zomer. Eind juni voorzag het IMF voor 2020 nog een krimp van 4,9% voor de wereldeconomie, gevolgd door een opleving van 5,4% in 2021. Mogelijk stelt het IMF de ramingen in de nieuwe vooruitzichten iets opwaarts bij. Wel waarschuwde het IMF voor het coronavirus. Volgens het IMF moet het uitschakelen van het coronavirus prioriteit krijgen. Pas dan kunnen economieën echt goed herstellen. Uit onderzoek van het IMF bleek namelijk dat niet alleen de invoering van een lockdown, maar ook de vrijwillige social distancing een zeer substantiële economische impact heeft. Het voortijdig opheffen van lockdowns zou dan ook niet tot het gewenste herstel leiden zolang de dreiging van het virus nog steeds aanwezig is en mensen vrijwillig afstand bewaren. Het IMF concludeert dat korte strenge lockdowns effectiever zijn dan langere milde lockdowns.

Gemengd economisch beeld

De economische cijfers laten een gemengd beeld zien. In Europa stegen de detailhandelsverkopen onverwacht sterk. Jaar-op-jaar komt de stijging uit op 3,7%. De industriële productie van de eurolanden liet een voorzichtig herstel zien. Wel bleven de productiecijfers per saldo achter bij de verwachting. De inkoopmanagersindices van de eurozone duiden op gunstigere vooruitzichten voor de industrie dan voor de dienstensector (zie Uitgelicht). De vooruitzichten voor de Amerikaanse dienstensector verbeterden verder. Zo steeg de ene inkoopmanagersindex van de dienstensector (NAPM Services) van 56,9 naar 57,8 en bleef de andere index (PMI Markit Non-manufacturing) onveranderd op 54,6. Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans liep op tot het grootste tekort sinds 2006. De importen stegen met 3,2% en de export met 2,2%. De Amerikaanse werkgelegenheid herstelde langzaamaan verder. Wel nam de stijging van het aantal nieuwe vacatures af en was er een lichte toename in het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Het aantal bestaande werkloosheidsuitkeringen daalde wel en bevindt zich nu onder de 11 miljoen. Fed-voorzitter Powell benadrukte dat het uitblijven van nieuwe begrotingsstimulansen het economische herstel in gevaar kan brengen.

Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen dalen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image
image

Deel deze pagina