Positief setiment

Herstel aandelenmarkten zet door

Afgelopen week liep de kans op een verkiezingsoverwinning van Joe Biden volgens de peilingen en gokkantoren verder op. Hierdoor is de kans op een betwistbare verkiezingsuitslag afgenomen. In combinatie met vooruitzichten op nieuwe begrotingsstimulansen hadden aandelen de wind in de rug. Wereldwijde aandelen sloten de week af met een winst van 3,4% in lokale valuta. Hierdoor naderen indices van wereldwijde aandelen de all time highs van begin september. Alle regio’s eindigden met positieve rendementen. Amerikaanse en Chinese aandelen deden het met een winst van bijna 4% relatief goed. Ook de technologieaandelen deden het weer goed met een plus van circa 5%. De sector alternatieve energie deed het met een winst van bijna 9% nog beter. Deze sector heeft al enige tijd de wind in de rug en profiteerde afgelopen week van de toegenomen winstkans van Joe Biden. Onder zijn eventuele presidentschap is het klimaat en alternatieve energie namelijk een belangrijk thema.

Herstel aandelen zet door

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Griekse rente naar historisch dieptepunt

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Griekse rente daalt naar historisch laag niveau

De Italiaanse rente daalt gestaag sinds de oprichting van het nieuwe Europese herstelfonds (Next Generation EU). Afgelopen week daalde deze naar een historisch laagterecord van 0,72%. Ook de Griekse rente daalde naar een historisch laagterecord. De Griekse 10-jaarsrente eindigde de week op een stand van 0,87%. Naast het Europese herstelfonds profiteren Griekse obligaties ook van het opkoopprogramma van de ECB. Ondanks de “junk”-status van de Griekse obligaties komen deze obligaties onder het pandemie-opkoopprogramma toch in aanmerking voor aankoop door de ECB. De Duitse 10-jaarsrente steeg 1 basispunt naar -0,53% en de Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 7 basispunten naar 0,78%. De meer risicovolle vastrentende categorieën profiteerden van dalende risico-opslagen. EMD HC presteerde het beste met een winst van 1,4% (euro hedged).

Olieprijs herstelt

Grondstoffen hadden een goede week. De brede grondstoffenindex (GSCI) sloot de week af met een winst van 6,2%. Alle subcategorieën eindigden met winst. De categorie energie presteerde het beste met een winst van 9,4%. De prijs voor een vat Brent olie steeg met ruim 9% naar $42,9. De olieprijs profiteerde van stakingen bij Noorse olievelden en van de orkaan Delta die de olieproductie in de Golf van Mexico grotendeels stillegde. De valuta’s van grondstofexporterende landen als Canada en Noorwegen profiteerden van de prijsstijgingen van grondstoffen. De toenemende kans op een nog expansiever begrotingsbeleid zette de Amerikaanse dollar onder druk. De euro steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 0,9% naar 1,1823. Het Britse pond verloor licht terrein ten opzichte van de euro. Deze week is de deadline van 15 oktober die Boris Johnson gesteld had om tot een akkoord te komen. Michel Barnier, onderhandelaar namens de EU, verwacht echter dat beide partijen ook na 15 oktober nog verder onderhandelen.

Metalen doen het dit jaar relatief goed

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image
image

Deel deze pagina