Markten vrezen tweede golf

Aandelenmarkten licht lager

Na de sterke stijging van een week eerder deden wereldwijde aandelenmarkten afgelopen week een stapje terug. Dit was toe te schrijven aan zwakte bij Europese aandelen (-0,9% in lokale valuta) en Japanse aandelen (-1,7% in lokale valuta). De tweede coronagolf die steeds meer Europese landen dwingt nieuwe lockdowns in te stellen, maakte beleggers nerveus. Amerikaanse aandelen konden wel op een bescheiden plus van 0,2% rekenen. De beter dan verwachte detailhandelsverkopen vielen in goede aarde bij beleggers. Aandelen uit de opkomende markten noteerden een winst van 0,3%. Dit kwam volledig op het conto van Aziatische aandelen die 0,5% stegen. De Aziatische landen hebben over het algemeen de coronacrisis het beste weten te bezweren. China zag het aantal coronavirusbesmettingen afgelopen week met slechts circa 100 stijgen. Een schril contrast met de stijging van circa 50.000 besmettingen in Nederland in dezelfde periode.

Chinese aandelen drijver achter EM performance dit jaar

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Duitse en Italiaanse rente verder omlaag

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Europese risicovrije rente daalt verder

De risicovrije rentes in Europa daalden als gevolg van de zorgen over de tweede golf en de stimuleringsmaatregelen. De Duitse 10-jaarsrente bedraagt nu -0,62%, het laagste niveau sinds de paniek afgelopen maart. De Italiaanse 10-jaarsrente daalde eveneens en staat nu op 0,65%. Dat is het laagste niveau ooit. Door deze bewegingen konden Europese staatsobligaties een winst van 0,6% noteren. Investment grade bedrijfsobligaties profiteerden ook van de gedaalde rente en noteerden een redement van 0,4%. High-yield-obligaties daalden met -0,2%. Net als bij aandelen was dit te wijten aan Europese zwakte. EMD in harde en lokale valuta bewogen per saldo vrijwel vlak.

Olieprijs vrijwel onveranderd

Na een forse stijging een week eerder eindigde de prijs voor een vat Brent olie op hetzelfde niveau als waar het de week op begon: $42,9. Grondstoffen bleven hierdoor vrijwel onveranderd. De grondstofcategorie met de beste performance was afgelopen week basismetalen met een winst van 0,3%. Door de relatief sterke Chinese economie neemt de vraag naar onder andere koper steeds verder toe. Op valutamarkten daalde de euro afgelopen week licht. De stijging van het aantal besmettingen in Europa en de aanscherping van maatregelen om deze trend te keren, maakt het waarschijnlijk dat op termijn nieuwe stimuleringsmaatregelen nodig zijn. En dit betekent dat de eurozone rente langer laag zal blijven.

Euro daalt licht, maar nog steeds sterk in 2020

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image
image

Deel deze pagina